Közélet
NEM MINDEGYIK ZÖLDSÉGNEK TESZ JÓT A HŰTŐSZEKRÉNYBEN TÁROLÁS

Bár bizonyos zöldségek kifejezetten igénylik, mások veszítenek eredeti állagukból, a kelleténél puhábbá, ráncosabbá válnak, és nem lesznek olyan feszesek és roppanósak, mint amikor hazakerültek a boltból, piacról. Utóbbiak szobahőmérsékleten sokkal tovább megőrizhetik frissességüket.
A paradicsom akkor igazán finom, ha a felülete feszes, belül pedig lédús. A hűtőszekrény sajnos tönkreteheti állagát, és kásássá, íztelenné válik. Akkor marad finom, ha szobahőmérsékleten marad, és egy jól szellőző kosárban van. Érdemes nem egymásra halmozni a paradicsomokat, hiszen úgy megnyomódnak, elrepednek, és hamar megpenészedhetnek.
Ami a paprikát illeti, hűtőben és azon kívül is tárolható, de ha valaki a hűtést választja, könnyen elhibázhatja azt. A túlzott hűtés hatására a zöldség meglágyul, és hamar ráncossá válik, a hűtő kevésbé hideg része az ideális a paprika számára, így az alul elhelyezkedő zöldségtároló fiók.
A burgonya hamarabb megromlik, ha a hűtőbe kerül. Akkor marad sokáig jó, ha szobahőmérsékleten, jól szellőző ládában, kosárban tárolja az ember. Érdemes árnyas, sötét helyet választani a számára, vagy letakarni az egészet egy sötét konyharuhával, ugyanis a krumpli annál hamarabb kicsírázik, minél több fény éri.
A hűtőszekrény a hagymának sem a barátja. A vöröshagyma hamar ráncos, lágyult lesz, és a fokhagyma is megpuhul, veszít az aromájából, és akár meg is penészedhet. Előbbinek a szobahőmérséklet, utóbbinak a kamra hűvössége az ideális, 15-18 fokon marad friss.
Végül a répát és a petrezselyemgyökeret is érdemes a hűtőn kívül hagyni, mert könnyen megfagyhat, gumissá válhat a felületük. Aki mégis szeretné betenni ezeket, a lenti fiókban valamivel tovább bírják, mint a fridzsider további, hidegebb polcain. Ha a répa kint marad, akkor egy ládában vagy zsákban is jó helye lehet. Amennyiben némi fény is éri, még tovább friss maradhat.
Forrás: femina.hu, fotó: magyarmezogazdasag.hu