Gazdaság

SZLÁVIK JÁNOS SZERINT ÉV VÉGÉRE GYÓGYSZER IS LEHET A KORONAVÍRUS ELLEN

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint orrspray, tabletta vagy injekció formájában év végére megérkezhet a gyógyszer is a kór ellen. Nem tart negyedik hullámtól.
 
Az infektológus szerint, ha ilyen ütemben haladna az oltakozás, akkor május végére elérhető lenne, hogy 8 millió ember kapja meg az első oltást (egydózisú vakcina ugyan kapott engedélyt és Magyarországon is van már belőle, de egyelőre nem oltanak vele). Ez ugyanakkor nem valószínű, mert a 4 millió regisztrált után jönnek azok a csoportok, akiket meg kell győzni, hogy vegyék fel az oltást. A főorvos azt mondta, ez a fajta lassulás természetesen folyamat.
 
Szlávik elmondta: még ha az oltás után nem jelentkeznek az ilyenkor szokásos kellemetlenségek, 1-2 nap alatt elmúló mellékhatások (levertség, izomfájdalom, láz, fáradékonyság), ez nem azt jelenti, hogy nem alakult ki immunválasz, a kettő nem függ össze.
 
Jelen tudás szerint a betegség után (3 hónapon belül) egy oltás elég a kétdózisú vakcinákból, mert ezekben az esetekben a második adag érdemben már nem befolyásolja az immunitást, az így is igen magas. Ha tartjuk az oltási tempót, júniusra elég magas átoltottság alakulhat ki, Szlávik szerint nem abba az irányba tartunk, hogy számolni kellene negyedik hullámmal.
 
Forrás: forbes.hu, fotó: portfolio.hu
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close