Közélet

JELENTŐSEN MEGEMELKEDETT A HASZNÁLT AUTÓK ÁRA

A pandémiás helyzetben egyre többen szeretnének a lehető legolcsóbban autót vásárolni és a magyar autóvásárlók számára a jelenleg leginkább a használt autók jelentenek megfizethető megoldást. Ugyanakkor a piac egészén jelentős drágulás történt, mind a tavalyi évhez, mind az eddigi 2021-es adatokhoz képest – adta hírül a hasznaltauto.hu, saját statisztikái alapján.

A kereslet bővülése és az árak emelkedése sem állt meg a használtautó-piacon, a vásárlókat így hidegzuhanyként érheti az információ, hogy a tavaly decemberben még 3,1 milliós hirdetési átlagárak 2021 márciusában már 3,7 millió forint felett jártak, tavaly márciushoz mérten pedig csaknem 1 millió forintos, azaz 33,2 százalékos drágulás látható.

Az árak emelkedésével, a pandémia hatására ellentétesen változott a használtautó-vásárlók preferenciája is. A személyes mobilitás felértékelődésével ugyanis olyan vevők jelentek meg a piacon, akik eddig vagy nem tudták, vagy nem kívánták megengedni maguknak saját autó vásárlását. Bár az ár szerint keresők legtöbbje továbbra is 1 millió forintos árplafont állít be, s a második helyen változatlanul a 1,5 millió forintig böngészők állnak, a 2 millióig keresők dobogós helyét átvette a mindössze félmilliós értékig szűrők tábora.

Ezzel párhuzamosan a legnépszerűbb modellek élbolyában is változás történt a portálon. Míg 2020-ban a Skoda Octaviára kerestek a legtöbben, az idei év kedvenc használt modellje az első negyedév után a Suzuki Swift. A szintén dobogós Skoda Octavia és Ford Focus több mint 2 millió önálló keresést kapott, de a top 10 egyéb modelljei is egyenként több mint 1 milliót.

Forrás: 24.hu, fotó: egerhirek.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close