GazdaságKiemelt

ÉRKEZHET A JÁRVÁNY ÚJABB HULLÁMA, MOST NAGYON SOK MÚLIK A VAKCINÁKON

Beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni. Most kell beszélni róla, ugyanis az érkezését a jelenlegi folyamatok is nagymértékben meghatározzák. A vírus szezonalitására egyre biztosabb, a globális vakcinációs program pedig aligha éri el addigra a kívánt hatást. Nem mindegy azonban, hogy miként várjuk majd! – nyilatkozta Kemenesi Gábor biológus, víruskutató a portfolio.hu-nak.

Szerinte a vakcinák kövezik ki a válságból kivezető utat. De kevéssé esik szó arról, hogy ehhez az úthoz a vakcinák mellett más is kell. Alapvető törvényszerűség, hogy hosszú távon a járvány terjedése a vakcinák ellen dolgozik, hiszen egyre több és több variáns megjelenésének enged teret és az emberek vírusnak való kitettségét is növeli.  Kemenesi Gábor biológus, víruskutató kiemelte: fel kell készülni a vírus egyelőre ismeretlen mértékű visszatérésére. A visszatérés előtt pedig mindent elkövetni, hogy ne terjedhessen a nyár folyamán.

Kemenesi Gábor vélemény szerint a kisebb fellélegzés a hazai helyzet rendezése után lehetséges, aztán egy kissé más jellegű küzdelem során az átoltottságon túlesett országok küzdhetnek majd a világ túlnyomó részét adó, a vírus terjedését még fenntartó, lassabban oltó országokból érkező vírussal és újabb variánsokkal. Így valószínűleg a nemzetközi utazási korlátozások, az ezzel járó óvintézkedések még valamivel tovább velünk maradnak majd – vélekedett.

Hozzátette: virológusként nagyon fontosnak tartja az óvatosságot, a határokon túlnyúló végrehajtói szemléletet és a diagnosztikai, járványügyi, kórházi kapacitások hosszútávú növelését.

Forrás: portfolio.hu, fotó: hvg.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close