Gazdaság

FÉLMILLIÓ FIATALT ÉRINT JÖVŐRE AZ SZJA-MENTESSÉG

Mint ismert, a jövő évtől a 25 év alatt munkába állóknak nem kell majd megfizetniük a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja), csak a társadalombiztosítási járulékokat.

A 2022 első napjától életbelépő, a 25 év alattiak szja-mentességével kapcsolatban korábban nagyságrendileg 280 ezer érintettről lehetett olvasni. Ez a KSH korcsoport szerinti foglalkoztatottsági adataiból származik, ami az éves átlagos foglalkoztatottságot méri. Ugyanakkor a NAV 2019-es évre vonatkozó bevallási adatai szerint, 460 ezer fiatalt érint majd a változás – hívta fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A NAV adatai alapján a 25 év alattiak átlagosan havi bruttó 127 (nettó 84,5) ezer forintot kerestek, mivel a korosztályra jellemző alkalmi munkások lefelé húzzák az átlagot. Ez azt jelenti, hogy egy 25 év alatti átlagosan havi nettó 19 ezer forint többletbevételhez juthat a kedvezmény bevezetésével.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott 25 év alattiak várható keresetemelkedése kapcsán jó alapot ad a közmunkás- és minimálbéren, valamint a garantált bérminimumom és az átlagbéren keresők összehasonlítása. Ez alapján a fiatalok közül a közmunkás bért keresők havi 12,2 ezer forinttal, a minimálbért keresők havi 24,2 ezer forinttal, a garantált bérminimumot keresők havi 31,6 ezer forinttal, az átlagbéren foglalkoztatottak pedig havi 58,6 ezer forinttal többet vihetnek haza 2022-től – írták a kutatók.

Forrás: 24.hu, fotó: koronavirus.gov.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close