Gazdaság

ÉRVÉNYTELEN TAJ-SZÁM ESETÉN IS JÁR AZ OLTÁS ÉS A FAVIPIRAVIR

Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, és azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az adóhivatal április 7-ig csaknem 66 ezer olyan magánszemély adatát adta át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), akik úgy halmoztak fel hathavi tartozást, hogy jellemzően még csak a fizetéskönnyítési igényüket se jelezték. Pedig az államtitkár állítása szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) „rendkívül méltányosan” jár el járulékügyekben.

Eddig 13 ezren kértek fizetési kedvezményt, az esetek 85 százalékában az adóhivatal engedélyezte is ezt, így több mint 213 millió forintnyi tartozásra kaptak könnyítést az érintettek – ismertette Izer Norbert.

A járuléktartozás rendezésére több időt biztosítva, – február 13-a helyett – március 10-én adta át a több mint hathavi tartozók adatait az adóhivatal a NEAK-nak. Az egészségügyi hivatal ezt követően érvényteleníti az érintettek TAJ-számát, ami azzal jár együtt, hogy az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen már nem vehetik igénybe – idézte fel az államtitkár.

A koronavírus-járványban most az a legfontosabb, hogy mindenki megkaphassa a védőoltást, és a betegség elleni gyógyszer is eljuthasson azokhoz, akiknek szükségük van rá. Ezért a TAJ-szám esetleges érvénytelenítése ebben a két esetben nem jár negatív következményekkel – tette hozzá Izer Norbert. Az államtitkár kitért arra is, hogy március 10. óta a két szerv között az adatátadás folyamatos, naponta történik; aki rendezi a tartozását, annak a lehető leggyorsabban újra érvényessé válik a TAJ-száma.

Forrás: index.hu, fotó: zsebremegy.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close