Közélet

IDÉN KÖZEL 110 EZREN ÉRETTSÉGIZNEK, EZEK A FONTOS TUDNIVALÓK!

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint néhány kivételtől eltekintve ezúttal is szinte csak írásbeli számonkérések várnak a tanulókra. A járvány miatt szigorú óvintézkedésekre számíthatnak a végzősök: a rendszeresen fertőtlenített épületekben kötelező lesz a maszkhasználat, mérik a testhőmérsékletet, a felügyelőtanárok kesztyűt kapnak, egy helyiségben legfeljebb tíz vizsgázó lehet, másfél méteres távolságra egymástól. Tilos mindenféle csoportosulás, a dolgozatokat javítás előtt huszonnégy órára elzárják. A rendelet azt is megszabja, hogy elektronikus úton kell előkészíteni, megszervezni, lebonyolítani a vizsgákat, valamint értékelni a diákok teljesítményét.
 
Bár fő szabályként csak az írásbeliket tartják meg, bizonyos esetekben engedélyezi a kormány a szóbelit is. Ilyen kivételt jelentenek például azok a tárgyak, amelyeknek középszinten eleve csak szóbeli vizsgarésze van, tavaly a célnyelvi civilizáció, a bibliaismeret, a judaisztika, a népművészet és a hittan tartozott ebbe a körbe. Lesz szóbeli testnevelésből is, igaz, az úszás és a küzdősport gyakorlatait el kell hagyni, mert ezek fokozottabb fertőzési kockázatot jelenthetnek. A vizuális kultúra tárgyból középszinten nem lesz gyakorlati vizsga, csak az írásbeli alapján értékelik a diákokat.
 
Javításképpen bármely tárgyból szóbelizhetnek azok a diákok is, akik nagyon gyengén szerepelnek: ha az írásbelin nyújtott teljesítmény legalább 12 százalékos, de a 25 százalékot nem érte el, akkor szóban is lehet próbálkozni.
 
Forrás: pestisracok.hu, fotó: index.hu
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close