Gazdaság

A MAGYAR POSTA NEVÉVEL VISSZAÉLVE TÁMADNAK AZ ADATHALÁSZOK

A Magyar Posta arculati elemeit felhasználó, kéretlen vírusterjesztő emailekre hívja fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete. A rendőrség azt közölte: a levél nyelvezete eltér a megszokott hivatalos formulától, és már a megszólítás is gyanút ébreszthet.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a kibervédelmi intézet azt írta, több bejelentés érkezett az intézethez olyan adathalász emailekről, amelyek a Magyar Posta arculatát használják fel a megtévesztéshez.

A hamis levelekben küldött hivatkozásra kattintva egy trójai vírus variánst tartalmazó tömörített fájl töltődik le a címzett eszközére, amely többek között a billentyű leütések figyelésére is alkalmas információgyűjtő kémprogram.

A kibervédelmi intézet azt javasolja, hogy aki ilyen vagy hasonló adathalász emailt kap ne kattintson a benne lévő hivatkozásra, amelyek ismeretlen állományok letöltését vagy bejelentkezési, személyes, egyéb adatok megadását kérik.

Hozzátették: a küldő általában egy külföldi szolgáltatóhoz tartozó email címet használ, és az annak ellenére sem tartozik a postához, hogy a feladó sávban a Magyar Posta felirat jelenik meg.

A címzettek minden esetben keressenek rá az érintett cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizzék a kapott üzenet valódiságát. Az üzenet valóságtartalmáról az érintett cég vagy szervezet hivatalos tájékoztató felületein elérhető kapcsolati adatokon keresztül is meg lehet győződni. A támadás megelőzése céljából minden esetben ajánlott ellenőrizni azt is, hogy tényleg attól a csomagküldő-szolgáltatótól érkezett-e az értesítést, amelytől a csomagot várják.

Amennyiben munkahelyi email-fiókba érkezik gyanúsnak ítélt levél, ajánlott spamüzenetként megjelölni, és értesíteni a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmazhatnak (például Microsoft Word dokumentumot, vagy tömörített .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Azt javasolják, ezeket ne nyissák meg és ne töltsék le a címzettek.

Forrás: MTI, fotó: unsplash

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close