Gazdaság

A KÓBOR KUTYÁK IVARTALANÍTÁSÁT CÉLZÓ PROGRAMOT INDÍTOTT A NÉBIH

1400 elsősorban nőivarú kutya ivartalanítását teszi lehetővé a program országszerte

A kistelepülések kutyapopulációjának „mederben tartása” és a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében indított programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelynek összköltsége 50 millió forint.

A program elsősorban az 5000 lélekszám alatti kistelepülésekre koncentrál, ahol a tapasztalatok szerint erősebben élnek még a köztudatban az ivartalanítással szembeni tévhitek, és sokszor a megfelelő szakmai háttér sem áll rendelkezésre az operációk elvégzéséhez. Az előzetes tervek szerint 2021 év végéig tart. A résztvevő ebek kijelölése központilag történik, a beavatkozásokat a megbízott állatorvosoknak a Magyar Állatorvosi Kamara Kisemlősök ivartalanításának szakmai ajánlása szerint végzik el, az összes műtét 70%-ában nőivarú egyedeken.

A különböző szemléletformáló programok mellett több sikeres, elsősorban menhelyi kutyákat érintő ivartalanítási projektet is folytatott már az Agrárminisztérium és a Nébih az elmúlt évek során.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos ennek kapcsán kiemelte, beérni látszik az elmúlt évek edukációs munkája, az ivartalanítás mögött ugyanis talán soha nem látott társadalmi támogatottság áll jelenleg. Ezt támasztja alá a közelmúltban zárult állatvédelmi online kérdőív eredménye is, hiszen a kitöltők 96,4%-a erősítette meg egy országos ivartalanítási program szerepének jelentőségét.

Forrás/fotó: nebih.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close