Gazdaság

ÚJABB CSALÁSOKRA FIGYELMEZTET A RENDŐRSÉG

Az utóbbi hetekben ismét megemelkedett a közműszolgáltatók nevében kiküldött adathalász e-mailek száma – hívja fel a figyelmet a rendőrség. Az adathalászok e-mailek, weboldalak, valamint nyereményjátékok formájában próbálnak személyes vagy bankkártyaadatokhoz jutni, melyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel.

Az adathalász e-mailek közös jellemzője, hogy egy idegen – nem a szolgáltatóhoz köthető – feladótól származnak, és bár arculati elemeiket tekintve ugyan hasonlítanak a szolgáltató által használt megjelenítési formákhoz, de azok jellemzően tört magyarsággal megfogalmazott, helytelen nyelvtani szerkezeteket alkalmazó szöveges üzenetek, melyekben a mellékelt hivatkozásra kattintással adathalász weboldalra irányítják a címzetteket.

Ezek az oldalak szintén használják azokat az arculati elemeket, amelyek az igazi szolgáltatóval hozhatók összefüggésbe, de azokon jellemzően leegyszerűsített megjelenítést, nem működő gombokat, hivatkozásokat, illetve helytelenül megfogalmazott kifejezéseket használnak.

Forrás, fotó: origo.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close