GazdaságKiemelt

MUTATJUK, HOGY VÁLTOZIK MÁTÓL AZ ADÓZÁS

Új, online korszak kezdődik mától, melyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal miden számla adatát megkapja azonnal, online módon. A március 31-ig tartó szankciómentesség lejártát követően továbbra is méltányosan, az adózóval együttműködve jár el a NAV. A beérkező adatok révén több, Európai Unióban is egyedülálló szolgáltatással segíti a vállalkozásokat- tájékoztatott Izer Norbert.

Az online számlázás teljessé tétele a legnagyobb lépés a feketegazdaság elleni küzdelemben. Évente négymilliárdnyi számla- és nyugtaadat áll a kockázatelemzők rendelkezésére, ezért már nem éri meg adóelkerüléssel próbálkozni, hiszem már online az adóhivatal mindent azonnal észlel.

Az adatvédelem az egyik leglényegesebb eleme az online számlázásnak – szögezte le az államtitkár. Ez mától különösen fontos, hiszen április 1-től már a lakosság részére kiállított számlákat is látja az adóhivatal, de csak anonim módon, a magánszemély vásárlóról ugyanis semmilyen adat nem kerül be az adóhivatal online számla rendszerébe.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások egyre tudatosabbak adóügyeik intézésekor, erről tanúskodnak a szankciómentes időszak tapasztalatai is. A vállalkozások jelentős többsége ugyanis már a határidő előtti hetekben átállt az új rendszerre.

Forrás: origo.hu, fotó: piacesprofit.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close