Közélet

ALVÁSSAL IS FEJLŐDIK A GYEREK!

Egy tinédzsernek nagyjából 8-10 óra alvásra van szüksége, ezzel szemben egy kisiskolásnak például még 9–11 órás pihenőidő az ideális. 3 és 5 év között 10–13 órát javallott pihenniük a csöppségeknek. Brit kutatók most kiderítették, hogy nemcsak az alvással eltöltött idő, hanem a rendszeresség is sokat számít a gyerekek későbbi fejlődésében.

A kutatók egy kérdőív során anyákat kérdeztek meg elsőként arról, hogy hétköznap ugyanabban az időben megy-e aludni a gyerekük. Azok az anyák, akik legalább az általában választ jelölték, abba a kategóriába kerültek, amelyben a gyerekeknek szabályos lefekvési idejük volt, míg azok, akiknél a gyerekek mindig más időben bújtak ágyba, a nem szabályosba. Később a fiatalokkal elvégeztettek egy sor tesztet, amelyek lemérték, mennyire okosak és intelligensek az alanyok.

Az eredmények meglepők voltak: azok, akik nem mindig ugyanabban az időben feküdtek le, sokkal rosszabbul teljesítettek a matematikát és az olvasást igénylő tesztekben. Érdekes módon annak nem volt szerepe semmiben, hogy a gyerekek mikor feküdtek le, csak az volt a lényeg, hogy mindig ugyanabban az időszakban tegyék azt, hogy a szervezetük hozzászokhasson ahhoz, mikor kell nyugalomba helyezkednie.

A kutatók egyébként azt is kiderítették, hogy a gyerekek viselkedésében is pozitív változások álltak be, ha rendszeresen ugyanabban az időben bújtak ágyba. Így kijelenthető, hogy érdemes kiszabni nekik egy lefekvési időt, hiszen az iskolai teljesítményük és a viselkedésük is csak javulhat tőle.

Forrás: ridikul.hu, fotó: babaszoba.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close