Közélet

EGYRE TÖBBEN JELENTKEZNEK SZAKKÉPZÉSRE

A magyar fiatalok számára egyre vonzóbb a szakképzés, ugyanis nagymértékben emelkedett a szakképző iskolát és technikumot választó diákoknak a száma, ami annak tudható be, hogy az elmúlt időszakban jelentős változások történtek az oktatás ezen területén – nyilatkozta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

Szerinte a siker titka az lehet, hogy egyre több család értesül a megerősített szakképzés előnyeiről, a számtalan kedvező változásról, ez köszön vissza már a jelentkezők számában is. A szakképzést választó diákok számára az is fontos szempont, hogy a család már az első évfolyamtól bevételhez jut. Technikumban, nappali rendszerű oktatásban minden tanuló az első időszakban általános, havi nyolcezer forint összegű ösztöndíjra jogosult két éven keresztül. A szakképző iskolák első évfolyamán ez havi 16 ezer forintot jelent egy éven keresztül. A későbbiekben a nappali képzésben tanulók teljesítményük alapján részesülnek ösztöndíjban, amit tanulmányaik előrehaladtával munkabér válthat fel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában álló 44 szakképzési centrumba mintegy százezren felvételiznek, ez tavalyhoz képest 15 százalékos növekedést jelent. A technikumot választók száma a jelentkezések száma alapján 16 százalékkal nőtt. A növekedés szinte az összes ágazatot érinti. A legnépszerűbb szektorok az informatika és távközlés, a gazdálkodás és menedzsment és a turizmus-vendéglátás.

Forrás: magyarhirlap.hu, fotó: agronaplo.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close