GazdaságKiemelt

GULYÁS GERGELY SZERINT, HA AZ ORSZÁG ÁTLÉPI A 2,5 MILLIÓS BEOLTOTTSÁGOT, AKKOR VAN LEHETŐSÉG A VÁLTOZTATÁSRA

A kereskedelmi és iparkamara, illetve a gazdasági élet szereplői által javasolt változtatások bevezetésére akkor van lehetőség, ha a beadott oltásszám tekintetében Magyarország átlépi a 2,5 milliós határt, azaz 2,5 millió ember legalább az első oltását megkapta – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken rendkívüli online tájékoztatóján, hozzátéve: ez a jelenlegi számítások szerint a húsvéthétfőt követő néhány napban be fog következni. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a járvány harmadik hulláma minden eddiginél komolyabb feladatok elé állítja az országot.

Úgy fogalmazott: “egy utolsó közös nagy erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy túl legyünk a járvány harmadik hullámának csúcspontján”. Ezért mindenkit arra kért, hogy az érvényben lévő szabályokat tartsa be, a húsvéti ünnepek időszakában is. Jelezte: ezeket a szabályokat támogatják, ugyanakkor változtatásra akkor van lehetőség, ha már 2,5 millió ember megkapta legalább az első oltást.

A tervezett változtatásokat részletezve kiemelte: a kijárási tilalom kezdete este tíz órára módosul, a tilalom hajnali ötig fog tartani. Valamennyi üzlet kinyithat. A boltok hajnali öttől este fél tízig nyitva lehetnek, de tíz négyzetméterenként csupán egy vásárló tartózkodhat a területükön. A szolgáltatásoknál a március 8-ai szigorítások előtti szabályokhoz tér vissza az ország.

A kormány tervei szerint az iskolák április 19-én nyitnak meg, ekkortól az óvodák, az általános iskolák és a gimnáziumok is a rendes oktatásra állhatnak vissza. Április 1-jén elkezdik beoltani a tanárokat, remélhetőleg bő egy hét alatt mindegyikük meg tudja kapni a vakcinát – mondta a miniszter.

Forrás: MTI, fotó: index.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close