Közélet

JÓ HÍR! CSÖKKENT A COVID-ÖRÖKÍTŐANYAG A TATABÁNYAI SZENNYVÍZBEN

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 11. heti mérési adatai szerint Tatabánya szennyvizében kimutatható Covid-örökítőanyag koncentrációja mérsékelt és csökkenő tendenciájú. A nemzetközi tapasztalatok alapján a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a 11. héti adatok alapján a szennyvízben mért koronavírus koncentráció országos szinten jellemző növekedése megállt. A legtöbb vizsgált település eredménye stagnál, emelkedést ezen a héten egyik város esetében sem tapasztaltak, míg csökkenést Salgótarján, Tatabánya, valamint az öt vizsgált Budapest környéki település közös mintája esetében mértek.

A vírus örökítőanyagát nem csak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag-mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

 

Forrás: kemmahu, fotó: egeszsegkalauz.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close