Közélet

HÉTVÉGÉN TALÁN UTOLJÁRA ÁLLÍTJUK ÁT AZ ÓRÁKAT?

Vasárnap, hajnali 2 órakor 3 órára állítják át az órákat, így megkezdődik a nyári időszámítás. Egy órával tovább lesz világos. Szakértők szerint nincs gazdasági haszna az óraátállításnak, és a bioritmust is felborítja. Mások ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a tavaszi kirándulásra, nyári strandolásra hosszabb idő juthat. Mindenesetre ősszel visszakapjuk az óránkat az alvásra, de sötétebb is lesz.

Az Európai Parlament még 2019 márciusában döntött a tavaszi és őszi, egyórás óraátállítás eltörlése mellett. Ez elméletileg ez évtől életbe is lépne, ám a tagállami kormányokat tömörítő uniós testületben, az EU Tanácsában is dűlőre kellene jutni e kérdésben, ami várat magára.

Gulyás Gergely csaknem egy hónapja úgy vélekedett: van értelme, ha az Európai Unió döntést hoz az ügyben. Hozzáfűzte: senkinek sem érdeke, hogy például Ausztria és Magyarország az eltérő választás miatt különböző időzónába kerüljön. A magyar kormány a nyári időszámítást tartja jobbnak. Addig is mínusz egy óra a hétvégén, a fényért cserébe, írják.

Fotó: mandiner.hu, fotó: 24.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close