Közélet

A VÍZ VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL ÍME PÁR TIPP, AMIVEL CSÖKKENTHETJÜK A VÍZFOGYASZTÁST

Sokan találkozhattak magasabb rezsiszámlákkal a korlátozások alatt, ami nem véletlen: azzal, hogy otthon vagyunk, a korábban az irodákban, edzőtermekben, szállodákban eloszló víz-, gáz- és áramfogyasztás most mind az otthonokra koncentrálódik. A vízfogyasztás kiugró mértékben növekedett az új szokásokkal: egy teljesen otthon töltött hét alatt akár közel másfélszerese is lehet a pandémia előtti értéknek.

A vizsgálat során kiderült, hogy a vírus miatti félelemből sokkal több vizet használtak: többször mostak kezet, tisztították a bútorfelületeket. Egy magazin elemzése alapján beltéri vízhasználatunk 19 százalékáért a mellékhelyiség, 15 százalékáért a mosógép, 12 százalékáért a fürdés, 11 százalékáért pedig a csapok felelősek.

Meglepő lehet, sok vizet spórolhatunk azzal, ha a kézi mosogatás helyett inkább a mosogatógépre bízzuk az edények tisztítását. A legtöbb vizet a fürdőszobában használjuk el, és az itt található szaniterekre is igaz az, hogy a régebbi technológia nagyobb vízfogyasztással jár – érdemes takarékos megoldásokra cserélni a WC-ket, zuhanyfejeket, csapokat. Sokat spórolhatunk azzal is, ha fürdés helyett a zuhanyzást választjuk. Egy új és nagyobb kapacitású mosógéppel akár évi 10-12 ezer forintot is megspórolhatunk a víz- és csatornadíjon.

Forrás: femina.hu, fotó: egy.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close