Közélet

MEGLEHETŐSEN FONTOS A GYERMEK ÉRZELMI NEVELÉSE

Máig gyakori kérdés a párhetes-hónapos csecsemők szülei felé: És jó baba? Azonban a “jó baba” és később a “jó gyerek” kifejezés sok szülőben növeli a frusztrációt. Minden embernek van egy saját temperamentuma, amely meghatározza, hogy inkább csendes, óvatos, visszahúzódó, vagy lendületes, tűzről pattant, pörgős. Ahhoz, hogy gyermekünk valóban boldog lehessen, el kell fogadnunk olyannak, amilyen, és saját temperamentumával együtt kell szeretnünk. Ennek részét képezi az érzelmek szabad átélésének és kifejezésének bátorítása is.

Annak érdekében, hogy gyermekünket segítsük az érzelmek azonosításában és kifejezésében, fontos, hogy mi magunk is megtegyük ezt, és hangot adjunk saját érzelmeinknek, nevükön nevezzük őket. Így nem csupán azt tehetjük érzékletesebbé, hogy melyik érzés mit takar, de azt is megmutathatjuk, hogy nem kell őket szégyellni, teljesen rendben van, ha átéljük és ha szavakba öntjük őket. Az érzelmek kifejezése mellett rendkívül fontos, hogy képessé váljunk meglátni, mi váltotta azokat ki belőlünk, mi a hátterük, okozójuk. Az ok, tárgy megnevezésének képessége egyben az érzelmek kezelésének alapját is jelenti.
Fontos, hogy a gyermek életkorának megfelelő szinten magyarázzuk az érzelmeket, és ne olyan hátterű érzések esetében vegyük elő az értelmezést, amely nehezen kezelhető számára.

Meg kell tanítani gyermekünknek, hogy az értelmezés mellett kezelnie is kell mindazt, amit az érzelem kiváltana belőle. Tudnia kell, hogy nem szabad bántani, veszélybe sodorni saját magát vagy a környezetét, és nem szabad másokat céltáblájává tenni az érzelmek levezetésének. Nyugodtan fogalmazzunk meg nemleges iránymutatást, és illesszünk valami mást annak helyére.

A negatív érzelmek kezelését olyan módon is segíthetjük, hogy megtanítjuk egyszerű technikákra, amikkel ezek túláradását szabályozhatja. Bár az érzelmek kezelése nagyon komoly dolog, ennek elsajátításában sokat segít a játék és a mese. A játék során a gyermek azt is megtanulhatja és gyakorolhatja, hogyan reagáljon érzelemdús helyzetekre, és fejlesztheti értelmi, érzelmi, viselkedéses. Például, ha bábokkal előadunk egy vitás szituációt, vagy a főzőcskés játékban eljátsszuk, hogy nagyon éhesek vagyunk, akkor közvetetten mutathatjuk be ezeket az érzéseket, és adhatunk egyben mintát a kezelésükre.

Forrás: pszichoforyou.hu, fotó: medium.com

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close