GazdaságKiemelt

CZEGLÉDY CSABÁÉK MILLIÁRDOKAT MOZGATTAK FEKETÉN, KÉSZPÉNZBEN

Körülbelül 2,4 milliárd forintot vettek le készpénzben, bankautomatákból Czeglédy Csaba bűntársai, ennyi pénz vándorolt kézből kézbe, ellenőrizhetetlenül – tudta meg a PestiSrácok.hu. A portál megszerezte azt a revizori jelentést is, amely tételesen bizonyítja, hogy Czeglédy Csaba Humán Operátora alá épített cégek és szövetkezetek 2013 januárja és 2016 decembere között mekkora készpénzforgalmat bonyolítottak, és hogy a bűnszervezet által kivett pénztételek összesítve meghaladják a két és fél milliárd forintot, miközben ennek csak töredéke volt egyáltalán lefedve valamilyen számlával. Budai Gyula, a korábban elszámoltatásért felelős kormánypárti politikus elmondta, nem érti, hogy az ügy ezen részével miért nem foglalkoztak az adónyomozók.

A portál megszerezte azt a revizori jelentést, amely a Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt emelt vád egy részét is megalapozza. A revizor a vizsgálatban Czeglédy cége, a Humán Operátor a büntetőügyben érintett iskolaszövetkezetek, és a közvetítő cég közötti utalásokat, pénzmozgásokat, valamint – ami legkiemelkedőbb, milliárdos tétel – a készpénzmozgást ellenőrizte.

Egy 2017-es dokumentum megállapítja, hogy a Humán Operátor, mint munkaerő-kölcsönző gazdasági társaság, úgy biztosította a megrendelők részére az alkalmazottakat, hogy azokat a maga alá beszervezett gazdasági társaságokhoz jelentette be. Ezek a gazdasági társaságok bejelentették a foglalkoztatottakat, de sok esetben nem fizették be a járulékokat, a szolgáltatásról az áfa levonására alkalmas bizonylatot állítottak ki. Ezek alapján pedig a Humán Operátor visszaigényelte az amúgy be nem fizetett adót, illetve csökkenteni tudta az áfafizetési kötelezettségét.

A revizorok megállapították, hogy a Humán Operátor alá épített cégek, szövetkezetek által kibosátott számlák mindig sokkal nagyobb értékűek voltak, mint amennyi pénzt aztán elutaltak. A jelentésben tételesen szerepel, hogy 2013 januárja és 2016 decembere között mekkora készpénzforgalmat bonyolított a bűnszervezet. A tételek összesítve meghaladják a két és fél milliárd forintot, miközben ennek csak töredéke volt lefedve valamilyen számlával. A pénzt általában vidéki kis bankfiókokban vagy ATM-ből vették fel. A jelentés szerint az adónyomozók a felvett készpénz felhasználását nem tudták kideríteni.

Forrás: pestisracok.hu, fotó: 444.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close