Közélet

TIPPEK, HOGY VÉGRE PIHENTETŐ LEGYEN AZ ALVÁSOD!

Az alvás rendkívül fontos – hiszen többek között sejtjeink is ebben az állapotban regenerálódnak -, ám hiába töltünk az ágyunkban akár 8-9 órát, ha álmatlanul hánykolódunk, vagy sokszor felébredünk. Ebben az esetben ugyanis fáradtan fogunk felkelni reggel, ami az egész napunkra rányomja a bélyegét. Ez pedig folyamatosan csak halmozódik, ami figyelemhiányhoz, koncentrációvesztéshez, memóriazavarhoz, hosszú távon pedig komoly egészségromláshoz vezet.

Használj citromfüvesillóolajat. A drogériákban is kapható illóolajból este, mielőtt elmennél lefeküdni, tegyél egy pohárnyi mennyiségű vízbe pár cseppet. A citromfű természetes idegnyugtató hatása régóta ismert, sok, recept nélkül kapható nyugtató készítményben is megtalálható, mint alapösszetevő. Tegyél a párnád alá szárított levendulával teli apró vászonzsákot. A levendula is hasonló hatású, mint a citromfű, nyugtat.
Lazítsd el az arcizmaidat, majd fokozatosan az egész testedet. Feküdj hanyatt, a karjaidat tedd magad mellé, majd tudatosan lazítsd el az összes izmodat. Meditálj, közvetlenül elalvás előtt. A meditáció segít feltöltődni, rendezni, kitisztítani a fejedben lévő gondolatokat, ugyanakkor meg is nyugtat, lecsendesít a mindennapos stressz után.

Ne egyél lefekvést előtt! Sokan úgy tartják, az éjszakai vacsora miatt jobban fognak aludni, hiszen a szervezet az emésztéssel foglalatoskodik, a vér a gyomorba tódul, így könnyebben álomba merülhet az agy. Az igazság az, hogy ha cukros ételt eszel, a tested energiát kap, tehát képtelen lesz átadni magát a pihenésnek, tovább a nehéz ételek miatt sokkal nehezebben fogsz elaludni, hiszen leterhelik a szervezetedet.

Fáraszd le az elmédet is! Sokan arról számolnak be, hogy „kattognak” éjszaka, cikáznak a gondolataik, a problémáik a fejükben, ezért képtelenek elaludni, vagy ha sikerül is, gyakran megébrednek, rosszakat álmodnak. Ebben az esetben próbáld ki, hogy esténként olvasol, egy jót beszélgetsz valakivel.
Ne aludj el tévé előtt, hiszen az agyad sosem alszik, helyetted fog „tévézni”, ami ugye nem igazán egyezik a nyugodt kikapcsolódással. Továbbá a mobilozásba való álomba merülés is sok esetben gátja a pihentető éjszakának, hiszen éles fényével, és a több érzékre ható tulajdonságával mindent csinál, épp csak nem lenyugtat.

Az alvási problémák mögött gyakran nagyfokú stressz, szorongás, vagy depresszió áll, ezek mind valamilyen belső harc tünetei. Amennyiben úgy érzed, túl nagy rajtad a teher, még mielőtt a vény nélkül kapható altatókhoz, nyugtatókhoz fordulnál, kérj segítséget egy szakembertől.

Forrás: life.hu, fotó:cnn.com

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close