Közélet

ÖTVEN ÉVES A NETES CSEVEGÉS

A mai fiataloknak már elképzelhetetlen a világ az internet nélkül, sőt a netes csevegések, a beszélgetések, azaz a chatelés is napi szintű cselekménnyé vált. Ráadásul ma már képeket, videókat is minden gond nélkül továbbíthatunk chatpartnerünknek. Azonban az információs szupersztár a hódítása előtt, mondhatnánk az internet hőskorában a chatelés egészen más funkciót látott el, mint amivé vált, ahol az emberek ismerkednek egymással, ahol vitáznak, ahol érveket ütköztetnek egymásnak.

1971. március 15-én az Egyesült Államok kormánya használta először a csevegési rendszert. Lényegében kényszerből alkalmazták, mert az akkori elnök Richard Nixon bérköltség-befagyasztása tette szükségessé, az úgynevezett Delphi projekt keretében használták először.

Az első online polgári chat Doug Brown és David R. Woolley nevéhez fűződik, amit 1973-ban indítottak el, ami a Talkomatic nevet kapta és Illinois-i Egyetem PLATO rendszerben debütált. Itt már több csatornán lehetett kommunikálni, melyeken legfeljebb öt embert tudott beszélgetni, ráadásul a szoba résztvevőinek az üzenetek karakterenként jelentek meg. A Talkomatic viszonylag sokáig, az 1980-as évek közepéig nagyon népszerű volt.
1988 augusztusában a finn Jarkko Oikarinen az Oulu Egyetemen alkotta meg az Internet Relay Chatet (IRC).

Célja az volt, hogy a rendszerhez csatlakozok online beszélhessenek bármiről, találmánya gyorsan népszerűvé vált, különösen a Szovjetunió felbomlása idején, amikor a kommunista birodalom sajtóját blokkolták, ám ezen keresztül szivárogtak ki a hírek a végnapjait élő szuperhatalomból.

Forrás: index.hu, fotó: nlc.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close