Gazdaság

ORBÁN VIKTOR SZERINT AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ HÉT LESZ A LEGNEHEZEBB

A legfrissebb adatok szerint 63 ezer embert oltottak be a hétvégén Magyarországon. Orbán Viktor szerint tartható lesz ez a tempó, amihez három dolog kell: oltakozni akarók, egészségügyi szakemberek és vakcina.
Hangsúlyozta: megrendeltünk 13 millió embernek elég nyugati vakcinát, de már novemberben látszott, hogy ez nem lesz elég, így rendeltünk még 3,5 millió keleti vakcinát is. Az orosz és a kínai vakcina időben érkezik, az uniós vakcinák nem vagy nagyon lassan érkeznek. 3 millió fölé ment eddig az oltatásra regisztráltak száma, az újonnan regisztráltak közt nagy arányban vannak a 60 év felettiek – mondta el Orbán Viktor. Az operatív törzsnek azt kellett eldöntenie, hogy azokat az időseket oltjuk-e, akik később regisztráltak, vagy azokat, akik korábban regisztráltak és fiatalabbak. Végül úgy döntöttek, az időseket veszik előre.

4 millió egydózisos oltást is rendelt Magyarország, de ez még nem érkezett meg – mondta el a miniszterelnök. Arról is beszélt, hogy azt, hogy két dózis közt hány napot hagynak a szakemberek, nemzetközi szakmai konszenzus határozza meg. Eddig több mint 500 ezer embert keleti vakcinákkal, ha ez nem történik meg, több százan meghaltak volna.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jelenleg még nem lehet megmondani, mikor lehet újranyitni, úgy fogalmazott, hogy ha valaki meg tudja mondani, mikor lehet újranyitni, attól kérjük el tőle a heti lottószámokat is. A Magyarországon elérhető ötfajta vakcina egyébként megvéd az eddig ismert mutánsoktól.
A miniszterelnök végül párhuzamot vont az 1848. március 15-ei események és a mostani helyzet közt. “Ha összefogunk, a szabadságunkat vissza fogjuk tudni szerezni, most 2021-ben is” – mondta el Orbán Viktor.

 

Forrás: portfolio.hu, fotó: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close