Közélet

MIT TEGYÜNK, HA MEGFERTŐZÖDTÜNK KORONAVÍRUSSAL?

„A fiatal betegek sokkal jobban tűrik a tüneteket, ezért gyakran nem keresik fel időben az orvosukat. Otthon várnak, hogy javuljon az állapotuk. Néhány nap múlva viszont még súlyosabbak lehetnek a tünetek. Sok fiatal fertőzött már olyan stádiumban érkezik a kórházba, hogy azonnal intenzív osztályra kerül” – mondta az Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. Fontos, hogy a betegség korai szakaszában forduljanak orvoshoz az emberek.

Ha valaki azt érzi, hogy akármennyire is tűri a kellemetlen tüneteket, egyre rosszabbul érzi magát, vagy nem megy le a láza, esetleg légszomja van, köhög, és nem javul 2-3 nap elteltével, akkor mindenképpen szólni kell az orvosnak.

A Covid-betegek gyógyítása attól függ, hogy a betegség melyik szakaszáról van szó. Ma már a háziorvosok is felírhatják a Favipiravir nevű gyógyszert, ami a betegség korai szakaszában lehet hatásos. Ilyenkor a vírus szaporodása ellen kell küzdeni. Később, ha a beteg kórházba kerül, a heveny gyulladás és az immunrendszer túlzott reakciója ellen kell küzdeni – más gyógyszerekkel.

Újdonság, hogy Magyarországon már elérhető a Bamlanivimab nevű gyógyszer, amelyet gyógyult betegek vérplazmájából állítottak elő. Ez az antitest alkalmas a gyógyításra, amikor a beteg még nem került kórházba. A fertőzöttek nagy részénél hatásos, megállítja a tünetek súlyosbodását. A tapasztalatok szerint, aki megkapta a Bamlanivimab nevű szert, nem került kórházba. A gyógyszer nemcsak Budapesten, hanem a megyei és a városi kórházakban is rendelkezésre áll.

Vályi-Nagy István szerint Magyarország nagyon jól áll a lakosság átoltottságának tekintetében, mert időben lépett az ország, és beszerezte a keletről származó vakcinákat is.
Ami most a legfontosabb, hogy a fiatal betegek gyorsan forduljanak orvoshoz. Ezt annak ellenére mondom, hogy le vagyunk terhelve. De nem szabad megvárni, hogy súlyos betegség alakuljon ki.

Forrás: origo.hu, fotó: egeszsegkalauz.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close