GazdaságKiemelt

A MAGYAR OLTÁSI PROGRAM A LEGJOBB EURÓPÁBAN, A LAKOSSÁG OLTAKOZNI AKAR

Az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedik azoknak az aránya, akik beoltatnák magukat, csaknem a lakosság 70 százaléka beadatná magának a koronavírus elleni vakcinát. Ez az arány szükséges ahhoz, hogy létrejöjjön a nyájimmunitás, így pedig végleg magunk mögött hagyhatnánk a betegséget.

Müller Cecília a következő napokban levelet ír azon 60 év felettieknek, akik még nem regisztráltak. Nagyon fontos, hogy mindegyik Magyarországon alkalmazott vakcina megvéd minket a koronavírus-fertőzés súlyos kimenetelétől. Egyre többen elismerik, hogy a magyar oltási program messze a legjobb Európában.
A KSH felméréséből kiderült, hogy a magyarok 46 százaléka gondolja már úgy, hogy valamelyik vakcinával biztosan be fogja magát oltatni. A legfrissebb felmérés alapján 24 százalék van, aki hajlik az oltás felé, és talán részt vesz az oltásban, ezáltal 70 százalékosra nőtt az oltakozási kedv.

Már több mint 1,2 millió felett az oltottak száma, ebből 351 694 fő már a második oltását is megkapta. Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy a regisztrálás és az oltás az egyetlen út, amely kivezet a nehéz helyzetből. Magyarország eddig az uniós beszerzésből 5 gyártótól vár 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, a Janssen és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

A magyar oltási teljesítményt már külföldön is egyre többen ismerik el. Gregor Schwung kommentárja a Die Welt csütörtöki számában azt fejtegette, hogyan lett Magyarország európai viszonylatban az első a beadott oltások tekintetében. A szerző szerint Magyarország már az év végén kilógott az európai vakcinarendelési procedúrából, miután hétmillió oltóanyagdózist rendelt Moszkvából és Pekingből – az EU-ból rendelt 19 millión felül.

Nagyon fontos, hogy az országba beérkezett vakcinák hatékonyak és biztonságosak, ez igaz a keleti vakcinára is. Ne felejtsük el, a vakcina életeket ment. A kínai vakcina egyébként is nagyobb valószínűséggel véd a különböző vírusmutánsok ellen – jelentette ki Rusvai Miklós víruskutató.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close