Közélet

HOGYAN TALÁLTÁK FEL A BURGONYASZIRMOT?

A legnépszerűbb és legismertebb legenda szerint a New York-i Saratoga Springsben található Moon’s Lake House nevű luxusszálló volt a gasztronómiai találmány bölcsője. Az 1853 augusztusában az indián-afroamerikai származású szakács, George Crum-nak valaki arra panaszkodott, hogy a ház specialitása, Crum sült burgonyája túl vastag és nedves darabokban érkezett a tányérjára, továbbá ízetlen volt, és jobbat követelt.

Crum megpróbálkozott egy vékonyabbra szeletelt adaggal, de a vendég továbbra sem volt megelégedve. A séf ekkor úgy gondolta, megleckézteti: ostyavékonyságú szeletekre vágott egy krumplit, és addig sütötte, míg olyan rideg nem lett, hogy a beleszúrt villától széttörött, majd teleszórta sóval.

Bár borítékolható volt a sértődés, az ügyfél ehelyett rajongását fejezte ki, egymás után falta be őket, mondván, hogy isteniek, és újabb adaggal rendelt. A történet ezen változata végül annyira bebetonozta magát a köztudatba, hogy az American Heritage magazin 1976-ban George Crumot (akit gyakran George Speck néven említenek) az Edison of Grease kevéssé előkelő címmel tüntette ki.

A legvalószínűbb az a feltételezés lehet, hogy a házibulik elengedhetetlen kellékének – valljuk be: nem túl bonyolult – receptjét több szakács is megálmodhatta a világ számos szegletében. Nekünk pedig nem feltétlenül az a fontos, hogy ki találta fel, hanem hogy mindig lesz olyan, aki kiveszi az orrunk elől az utolsó darabot.

Forrás: mult-kor.hu, fotó: eatthis.com

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close