Közélet

VIGYÁZZUNK! ÁGYBAN CIGIZÉS, TÚLHEVÜLT OLAJ IS OKOZHAT LAKÁSTÜZET

Az elmúlt hetekben több mint egy tucat lakástűz keletkezett Komárom-Esztergom megyében. A lángok leggyakrabban a konyhában csapnak fel, de az égve felejtett gyertyák, cigaretták is sokszor okoznak tüzet. Előző héten egy hétvégi ház égett Tatabányán a Táncsics-Kertalja utcában, de egy 10. emeleti lakás is kigyulladt a Réti utcában. Az épületet összesen 36 embernek kellett elhagynia, akik később visszatérhettek otthonaikba. Az elmúlt hetekben Komáromban, Tatabányán és Dorogon is konyhatüzekhez riasztották a tűzoltókat. De lakástűz volt Tatán, Ácson, Császáron, Esztergomban és Oroszlányban is a közelmúltban.

Varga Mihály Sebestyén főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerint a nyílt láng használata a lakástüzek legfőbb forrása, amit leginkább a tűzhelyekben, kandallókban és a kályhákban használunk. Figyelnünk kell arra, hogy semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk ezek közelében, például ne a kandalló hőjével próbáljuk gyorsabb száradásra bírni a frissen mosott ruhákat.

Hozzátette: sok lakástűz vezethető vissza az ágyban való cigarettázásra: a cigarettából kihulló parázs, vagy az ágyba borult hamutartó csak órák múlva okoz tüzet. De az is súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevül és meggyullad, amit vízzel oltani nem szabad.

Varga Mihály Sebestyén szóvivő azt tanácsolja: ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a katasztrófavédelmet a 112-es segélyhívó számon! A konyhában meggyulladt olajat, zsiradékot vízzel ne próbáljuk meg eloltani! Legegyszerűbb megoldás, ha az égő zsiradékot fedővel letakarjuk. Amennyiben nem sikerül a tüzet eloltani, azonnal hagyjuk el a lakást. A bejárati ajtót csukjuk be magunk után, ezzel megakadályozhatjuk vagy lassíthatjuk a tűz továbbterjedését. Kiabálással riasszuk a többi lakót, és gondoskodjunk a lépcsőházi szellőzésről.

Forrás,fotó:kemma.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close