Közélet

MÁTÓL ÉRVÉNYESEK A SZIGORÍTÁSOK

Ma életbe léptek a március 22-ig tartó szigorított védelmi intézkedések, amelyeket a koronavírus-járvány harmadik hullámában a fertőzésszámok csökkentése érdekében hozott meg a kormány. A nőnapra tekintettel a virágboltok hétfőn még nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.

A kabinet abban a reményben döntött a két hét szigorításról, hogy húsvétkor újra lehessen indítani az életet. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az üzleteket be kell zárni. Kivételt jelentenek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

Fontos, hogy a kivételt képező üzleteknek továbbra is mindennap be kell zárniuk 19 órakor. Bezárnak az edzőtermek, emellett a kaszinók, kártyatermek és játéktermek látogatása is tilos lesz – írja a Magyar Nemzet. Emellett minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat.

A bankok és a posták fogadhatnak ügyfeleket, de mától szünetel a személyes ügyintézés a közműszolgáltatóknál. Március 22-ig online, telefonon vagy ­e-mailben várja a megkereséseket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, az Elmű–ÉMÁSZ energiacég, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., az E.on Hungária-csoport és a Fővárosi Vízművek is. Az MVM-csoport április 7-ig önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállal a lakossági ügyfélkörben az otthoni munkavégzés és tanulás megkönnyítése érdekében.

A kormányablakok nyitva tartását ugyan nem befolyásolják a ma életbe lépő szigorítások, de azt kérik, hogy az ügyfelek csak a legszükségesebb, halaszthatatlan ügyekkel keressék fel ezeket, és lehetőség szerint válasszák az elektronikus ügyintézési lehetőségeket. A Miniszterelnökség ezzel kapcsolatban közölte, hogy a társadalmi kontaktusok számának csökkentése érdekében a kormány meghosszabbította a lejáró okmányok érvényességét, így a november 4-e után lejárt igazolványok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig használhatók maradnak Magyarország területén. Ugyanez vonatkozik azokra az okmányokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, március 11. és július 3. között jártak le.

Az óvodák és az általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be. A középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális oktatás. Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak az igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni. A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close