Gazdaság

ELHALASZTHATJÁK CZEDLÉDY CSABA TÁRGYALÁSÁT

Gyurcsány Ferenc csalással vádolt ügyvédjének tárgyalása március 9-én, a vádlottak meghallgatásával folytatódna, ám a járványhelyzet kérdésessé teszi, hogy sor kerülhet-e a tárgyalásra. A kormány rendeletben szabályozta a bíróságok működését a szigorítások ideje alatt, amely szerint a vádemelés után tárgyalást és nyilvános ülést 2021. április 5-ét követő időpontra kell kitűzni, illetve elhalasztani, feltéve, hogy az eljárási cselekmény telekommunikációs eszköz útján nem tartható meg.

Ez utóbbi lehetőség azonban kizárt, tekintve az eljárás résztvevőinek nagy számát. Jelenleg az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a tárgyalást elhalasztják, ám a bíró dönthet úgy, hogy a halasztás következtében meghiúsulna az eljárás célja, ezért mégis a tárgyalás megtartásáról határoz.

Az ügyben Czeglédy Csabát és vádlott társait – jelenleg összesen húsz embert – bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolja az ügyészség. A vád lényege, hogy Czeglédy az általa és üzlettársai, beosztottjai által létrehozott céghálón keresztül módszeresen, éveken keresztül trükköztek az adófizetéssel, amelyből nekik hasznuk, a magyar államnak pedig kára keletkezett: iskolaszövetkezetek segítségével a vádak szerint összesen 6,3 milliárd forintot meghaladó összegű adót csaltak el.

Czeglédy erejét mutatja, hogy a büntetőeljárás hatására sem zárták ki az MSZP-ből. Sőt, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a mai napig védi a mára kétes hírnevű üzletember-politikust. Legutóbb pedig, március 2-án Dobrev Klára találkozott Czeglédyvel.Budai Gyula országgyűlési képviselő korábban már felvetette a lehetőségét, hogy Czeglédy pénzzel is finanszírozhatta a baloldalt, többek között az MSZP-t. A 2018-as választási kampányban mondta el a képviselő, hogy Kunhalmi Ágnes, akkori budapesti szocialista elnök, ma a párt társelnöke találkozott, és pénzt fogadott el Czeglédy Csabától, és megállapodtak abban, hogy a szombathelyi politikus finanszírozza a párt kampányát. Az állításból akkor per lett, amelyet Budai megnyert.

Úgy tűnik azonban, hogy a történet nem áll meg itt: Budai múlt hét kedden ugyanis a Hír TV-ben elmondta, hogy találkozott egy védett tanúval, aki jelen volt akkor, amikor Czeglédy pénzt adott át Kunhalmi Ágnesnek.
Vagyis a politikai csatározásokon túl elképzelhető, hogy a képviselő kezébe több bizonyíték is került az állításokkal kapcsolatban. Ha bebizonyosodna, hogy a baloldal bűncselekményekből származó pénzekből kampányolt, annak súlyos politikai és akár büntetőjogi következményei lennének – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Forrás: origo.hu, fotó: magyarhirap.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close