Gazdaság

AKÁR TÖBB HETES REHABILITÁCIÓRA IS SZORULNAK A KORONAVÍRUSBÓL FELGYÓGYULT BETEGEK

Sok esetben több hónapig is eltarthat az utókezelés

Fulladás, szívritmuszavar, testtömegvesztés, alvászavar és átmeneti demencia is jelentkezhet a betegség lefolyása után. Egyre több ember szorul Covid-utógondozásra, eddigi becslések szerint a fertőzöttek 15-40 százalékának kell hosszantartó maradványtünetekkel megküzdenie.

Eltérő kezelést igényelnek a kórházban kezelt és az otthon maradt betegek. Az előbbiek utókezelése akár hónapokon át is tarthat, az utóbbiak esetében 3-6 hétig tartó ellátására is szükség lehet.

Eltérések mutatkoznak a tünetek tekintetében a különböző korosztályokból kikerülő gyógyultak között is. A fiataloknál tanulási nehézségeket, az idősebbeknél átmeneti demenciát lehet tapasztalni. Mindenkinél jellemző azonban az alvászavar, az alvás–ébrenlét ciklusának megváltozása.

A Covid-fertőzésből való felgyógyulás után sok esetben több hónapig is megmaradnak bizonyos maradványtünetek. Ilyen például a fulladás, szívritmuszavar, testtömegvesztés, alvászavar és átmeneti demencia. A tünetek közül a legtovább jellemzően a pszichések – a depresszió és az alvászavar – tartanak, de a tüdőt és a szívritmust érintő változások is jellemzően hosszú terápiát igényelnek.

Forrás: index.hu, fotó: hegyvidek.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close