Közélet

MAGYARORSZÁGON IS SZŰRNI FOGJA AZ ÁLHÍREKET A FACEBOOK!

Magyarországon is elindítja tényellenőrző programját a Facebook, amelynek célja az, hogy kiszűrje a közösségi oldalon legjobban terjedő témákban születő tartalmak közül azokat, amelyek hamisak vagy nem tárják fel a teljes igazságot – írja a Telex.

A hírt kedden jelentette be a Facebook álhírek elleni stratégiájáért felelős képviselője. Alice Budisatrijo azt mondta, fontos megkülönböztetni kétféle valótlanságot: a misinformationt (félrevezető információ) és a disinformationt (dezinformáció). A dezinformáció jelenti a klasszikus álhírt, amikor valaki tudatosan terjeszt valótlanságot, míg félrevezető információkat olyanok is híresztelhetnek, akik nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy ezek valótlan tartalmúak.

A Facebook elsősorban ezeket a félrevezető tartalmakat szeretné kiszűrni a tényellenőrzéssel. Erre azért van szükség, mert az ilyen jellegű bejegyzéseket Budisatrijo szerint nem lehet egyszerűen törölni. A Facebook ugyanis nem akar igazságosztó lenni, és eldönteni, hogy az adott állítás igaz-e. Másrészt viszont üzleti érdekük is, hogy ne engedjék, hogy az oldalukat álhírek lepjék el, mert az bizalmatlanságot kelt a felhasználókban a Facebook felé is.

Forrás, fotó:szeretlekmagyarorszag.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close