Közélet

TIPPEK KEZDŐ VETEMÉNYEZŐKNEK

Korunk embere kertészkedni és veteményezni akar. Minden tavasszal fel-felhorgad benne erre a vágy. A járvány bebizonyította, hogy az önellátásé, a természetközeli életmódé a jövő, csak hát mi lesz azzal a pár millió emberrel, akinek erre nincs lehetősége, vagy tehetsége.

Kezdjük talán azzal, ahhoz, hogy egy családot tavasztól őszig úgy eltartsunk saját magunk termelte zöldséggel és gyümölccsel, hogy a zöldségeshez be se kelljen menjünk, mekkora terület kell. Ha veteményesről beszélünk, akkor a méret igenis lényeg, és ezt jó tudomásul venni.

Ismerni kell a növények ültetési időpontját – minél korábban, annál jobb, gondolhatjuk, de minél később, annál biztosabb, hogy a növény megmarad. Lényeges, hogy tudjuk az ültetésre szánt zöldségfajták fény-, víz-, tápanyag- és helyigényét, a gyökerezési mélységet, és arra is figyelnünk kell, hogy vannak növények, amik egymás mellé ültetve gyorsabban, egészségesebben fejlődnek.

Elsősorban kezdőként érdemes fűszernövényekkel kezdeni. Bazsalikom, menta, citromfű, rozmaring, lestyán, kakukkfű, ezek mind sikerélményt adnak, nemcsak fűszerezésre használhatjuk őket, de szörpöt is főzhetünk belőlük. Számtalanfajta paradicsomból választhatunk, a koktélparadicsom jól mutat dézsában a teraszon is. A spenót, a retek, a karalábé is jó választás, gyors sikerélmény, ráadásul szakaszosan vethető. Ezek után irány a gazdabolt!

Forrás: femina.hu, fotó: lakaskultura.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close