KiemeltKözélet

MEGÉRKEZETT A KÍNAI VAKCINA TATABÁNYÁRA

A várandósok kivételével minden nagykorút olthatnak vele

Február 23-án megérkezett a Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit szállító teherautója Tatabányára, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal épületébe – számolt be róla a Kemma. Az oltóanyagból 550 ezer adag érkezett hét nappal ezelőtt Magyarországra. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs február 22-i tájékoztatóján a kínai vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy a várandósok kivételével 18 év felett mindenki oltható lesz az oltóanyaggal.

A többi vakcinához hasonlóan 60 éves kor fölött a Sinopharm vakcinája sem annyira hatékony, de a fertőzéstől és a szövődményektől mégis megvéd. A mellékhatásokról a tisztifőorvos azt mondta, hogy ezek bőrpír, izomfájdalom, néha nyirokcsomó megnagyobbodás lehetnek. A második vakcina beadása után láz és levertség is előfordulhat, de ez rövid távú, és természetes is.

A mellékhatások kezelése kapcsán az országos tisztifőorvos azt mondta, ezek maguktól múlnak el, ha láz kialakul, akkor lázcsillapítót kell bevenni, főleg paracetamol hatóanyagút, de ez külső beavatkozást nem igényel.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close