Közélet

A CÉL, HOGY A MAGYAR ÁLLATVÉDELEM ÖT ÉVEN BELÜL EURÓPA ÉLVONALÁBA TARTOZZON

Fontos kérdés az állatkínzókra kiszabott büntetés esetleges szigorítása

Az első nap már több mint harmincezren töltötték ki a kérdőívet, ami az állatvédelemről szól – mondta el Ovádi Péter, a program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Ennek megvalósításához őszinte beszélgetésekre és összefogásra van szükség. Nagyon fontos felhívni az emberek figyelmét a felelős állattartásra, és lényeges az is, hogy az állattartó ne legyen konfliktusban azokkal, akik nem tartanak állatot. A problémamentes egymás mellett élés feltétele, hogy a szabályokat be kell tartani – fogalmazott a miniszteri biztos.

Az állatkínzókra kiszabott büntetések kapcsán arról beszélt, hogy szerinte a jogszabályi környezet megfelelő, de az online felmérésben rákérdeznek arra is, van-e szükség további szigorításra. Sajnos az állatkínzások többsége nem jut el a bírósági szakaszba, sok esetben hiányzik a bizonyíték, amire szükség lenne. Ugyanakkor elmondta, több olyan esetről is tud, amikor tényleges börtönbüntetésre ítéltek állatkínzót. Ennek lehet elrettentő hatása, de ezzel sem minden esetben ért egyet a szakma. Inkább magasabb bírságot, az állattartástól való eltiltást javasolják – tette hozzá Ovádi Péter.

A miniszteri biztos kiemelte azt is, hogy az előírásokon túlmutató állatjóléti körülményeket is szeretnének biztosítani a gazdaságokban.

Forrás: origo.hu, fotó: alfahir.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close