Közélet

KOMOLY LELKI TERHET JELENTHET A MEGSZOKOTT TEREINK ELVESZTÉSE

Kávézó, étterem, színház, közösségi terek, bárok, edzőtermek, könytárak – mind olyan, a mindennapi életünkhöz rutinszerűen kapcsolódó terek, melyeket most nem használhatunk. Az átmenetileg elvesztett tereink nemcsak önmagukban hiányoznak, hanem az ottani élményeket is nélkülöznünk kell.

dr. Dúll Andrea környezetpszichológus, egyetemi tanár, az ELTE Ember-Környezet Tranzakció Intézet igazgatója szerint három szinten közelíthetjük meg a környezet ránk gyakorolt hatásait. Az első a fizikai ingerek szintje, mint például a szagingerek, vagy a hőmérsékleti ingerek. A következő lépés a terekhez való érzelmi viszonyunk, hiszen akár kötődhetünk is bizonyos helyekhez, amelyeket ha nélkülöznünk kell, az veszteségélményt okozhat.

Hiányként élhetjük meg azt is, ha valahova nem feltétlenül jártunk szívesen, mégis az életünk része volt. Ha valaki például mindennap ugyanazzal a busszal jár ugyanabban az időben, az egyfajta rutinként jelenik meg, és ha ez megszakad, az pszichológiai értelemben terhelést jelent. Ezek a rutin jellegű tevékenységek bizonyos szinten tehermentesítik a gondolkodásunkat, így mentálhigiénés szempontból gyakran kedvező a hatásuk. Azonban, ha valami miatt változtatni kényszerülünk a korábbi megszokott meneten, az terhelést jelent, hiszen át kell állni egy új megvalósításra, ami másfajta kivitelezést igényel, ez pedig belső munka és energiabefektetés nélkül nem lehetséges, így lélektani szempontból feladatként, teherként jelentkezik. Nemcsak érzéseink alakulhatnak ki a tereink kapcsán, hanem kötődéseink is.
Sok fiatal számára jelent most hiányt, hogy nem lehet a barátokkal beülni egy bárba vagy étterembe, kocsmába, és itt nemcsak a hely maga számít, hanem az a szokás, hogy ott szoktuk magunkat együtt jól érezni. A pozitív élményeink bizonyos helyszínekhez is kapcsolódnak.

Segíthet az elfogadásban, ha úgy tudunk a helyzetre tekinteni, mint ami lehetőséget ad új felfedezésekre, más stratégiák kialakítására a tereink kapcsán is.

Forrás: pszichoforyou.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close