GazdaságKiemelt

SORON KÍVÜLI OLTÁSOK: BŐVÜL AZ ÉRINTETTEK KÖRE

Raktárosok és bolti eladók kaphatják meg „idő előtt” a vakcinát

Az egyik vezető áruházlánc logisztikai központjaiban már zajlik az országos felmérés arról, hogy a napi fogyasztású élelmiszer- és italtermékek elosztásával, mozgatásával megbízott alkalmazottak közül hányan élnének a soron kívüli, koronavírus elleni oltakozás lehetőségével – értesült a Magyar Nemzet. A soron kívüli oltási tervhez várhatóan a többi lánc logisztikai központjaiból is csatlakoznak, illetve a raktári dolgozók után a boltok pultjainál kiszolgáló személyzetre is átterjedhet a program.

Az Operatív Törzs bízta meg a NÉBIH-et, hogy mérje fel: az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói kívánják-e magukat úgymond „idő előtt” beoltatni. Az élelmiszerláncok frissáru-elosztó, központi épületei ilyen létfontosságú egységek.

A szakaszokra bontott oltási terv megjelenése után már kezdeményezték, hogy az ötödikként sorra kerülő bolti alkalmazottak előrébb kerülhessenek a lakossági vakcinaprogram besorolásában, főleg amiatt, mert az országos ellátási láncban kiemelt szerepet töltenek be a családok alapvető bolti fogyasztásának kiszolgálói. Ezt jelzi az is, hogy az első hullámban az ilyen stratégiai fontosságú pontokra a honvédség is kiszállt, másrészt az is lényeges, hogy az ilyen raktárakban a nyolc-tíz-tizenkét órás műszakokban területenként több tucatnyian dolgoznak összezárva, ami növeli a fertőzésveszélyt.

Szakemberek szerint ha a cégenként ezres nagyságrendben foglalkoztatott raktárosi körben a vírusfertőzés elterjed és megborul a munkarend, így emiatt nincs, aki szortírozza és felpakolja az árut a kamionokra, akkor az üzletekben hiába állnak sorba másfél méterenként a maszkos vásárlók, nem lesz mit hazavinniük. Reményei szerint az elkövetkező időkben a napi fogyasztásicikk-kereskedelem résztvevőinek, így az áruházi vásárlótér szereplőinek is soron kívül biztosítják majd a védőoltás lehetőségét.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close