Kultúra

MAGYARORSZÁG RANGOS HELYEN VAN A LEGOKOSABB NEMZETEK KÖZÖTT!

A Vouchercloud rangsort készített a világ legokosabb nemzeteiről. Az oldal több forrásból is gyűjtött adatokat, majd ezeket összesítve elkészítette végső rangsorát. Ez három tényezőt vesz figyelembe: a Nobel-díjasok számát, átlagos IQ-szintet, és a felsőoktatásban részt vevő diákok arányát.

A Nobel-díjasok száma az Amerikai Egyesült Államokban a legmagasabb, 368, mellettük jellemzően európai országok szerepelnek az élmezőnyben. Magyarország a 21. helyen áll 9 Nobel-díjassal, ugyanannyival, mint Kína.

Átlagos IQ-szint tekintetében megváltozik a trend, az első helyen Szingapúr áll, 107,1-es átlaggal, további öt helyen kizárólag ázsiai országok szerepelnek, az első nem keleti ország a 7. helyen álló Finnország. Magyarország itt holtversenyben Franciaországgal a 24. helyen áll, 98,1-es átlaggal. Érdekesség, hogy a 10. helyen Liechtenstein található, míg az Egyesült Államok nincs a legjobb 25. között.

Az iskolázottság a felsőoktatásba bekerülő diákok arányát vizsgálja. Élmezőnyében itt is ázsiai országok találhatóak, az első helyen Szingapúr áll, 71,37 %-kal, az első európai ország Oroszország. Magyarország a lista 14. helyén áll 29,4 százalékkal. Meglepetés, hogy olyan országok nincsenek az első 25-ben, mint az Egyesült Királyság, Kanada, Németország vagy Franciaország.

Az összesítésben a végleges lista élén Japán végzett, ezt annak köszönheti, hogy nem volt olyan kategória, ahol ne lenne a legjobb 6 között. Második helyen Svájc, harmadik helyen Kína végzett.

Magyarország a 16. helyen végzett, és minden kategóriában bekerült a legjobb 25-ös mezőnybe.

 

Forrás: origo.hu, fotó: fmc.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close