Kultúra

MA KEZDŐDIK A NAGYBÖJT: A HIT, A REMÉNY, ÉS A SZERETET MEGÚJÍTÁSÁNAK IDEJE

A nagyböjt, a húsvétra felkészítő negyvennapos előkészületi időszak hamvazószerdán veszi kezdetét, amely idén február 17-ére esik. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban hitük elmélyítésével, kiengesztelődéssel és böjttel készülnek húsvét ünnepére, Jézus Krisztus halálára és feltámadására. Böjtölni azonban nem csak a vallásos emberek kezdenek ebben az időszakban. A nagyböjt latin elnevezése quadragesima, negyvenet jelent, azt a negyven napot jelöli, ami hamvazószerdán kezdődik, és húsvétvasárnap ér véget.

A ma kezdődő és húsvétig tartó böjtöt eleinte kizárólag nagypénteken és nagyszombaton tartották, és 336 óta nyúlik át a böjt a nagyhétre is. A negyvennapos böjt ettől az időponttól kezdve alakul ki, de törvénybe csak 1091-ben, II. Orbán pápa iktatta. Ferenc pápa idei üzenetében egyebek mellett azt írja: a nagyböjt arra szolgáló idő, hogy higgyünk, vagyis befogadjuk Istent az életünkbe, és megengedjük neki, hogy „lakást vegyen” nálunk. Az egyházfő szerint a társadalmi szeretetből kiindulva előrehaladhatunk a szeretet civilizációja felé.

Böjt, de hogyan? Kutatások szerint számos egészségügyi előnyünk származhat a diéta ezen formájából, de csak akkor, ha helyesen csináljuk. A szakemberek szerint nem mindenkinek ajánlott. A szigorú, vallási alapú böjtök is megengedőek a gyermekekkel, idősekkel, betegekkel szemben, azonban a nem vallási eredetű böjtölés esetében is vannak nagyon erős szabályok: tilos a böjt minden formája az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, a várandós vagy szoptató anyukáknak, a betegségből, sérülésből felépülésben lévőknek, a kórosan soványaknak, az étkezési zavarokkal küzdőknek, valamint azoknak, akiknek voltak ilyen problémái a közelmúltban.

A legjobb, ha böjt előtt dietetikussal vagy orvossal konzultálunk. Az egyik legnépszerűbb típusa a böjtnek a kalóriákon alapuló időszakos böjt, az 5:2-es böjtölés, ami azt jelenti, hogy 5 napon keresztül az ajánlott mennyiségű kalóriát, majd 2 napon keresztül annak mindössze negyedrészét visszük be a szervezetünkbe. A szakemberek elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy erőltetni semmit sem szabad, mindenkinek jelez a saját teste, amikor nem bírja. Ekkor lazítani kell a szabályokon.

Forrás:index.hu; fotó:magyarkurir.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close