Gazdaság

TÖBB MINT A NÉGYSZERESÉRE NŐTT AZ ELSŐ HÁZAS KEDVEZMÉNYT IGÉNYBE VEVŐK SZÁMA

Az első házasok kedvezménye, amellyel Magyarország Európában egyedülálló módon segíti már a kezdetektől a családalapítást, beváltotta a hozzáfűzött eredményeket – jelentette ki Tállai András.
 
Az adókedvezményt 2015-ben vezette be a Kormány, azóta több mint négyszer annyi első házas vette igénybe a havi 5000 forintos állami támogatást. Az szja bevallások adatai alapján 2019-ben több mint 93 ezer első házas igényelte a kedvezményt, 2015-ben 22 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.
 
Az adatokból az is kiderül, hogy legalább minden második nemrég összeházasodott párnak van gyermeke, akik a gyerekek után járó családi adókedvezményt is igénybe veszik.

 

Az adórendszer védi a családokat

Tállai András szerint az adórendszer számos eleme védi a családok anyagi helyzetét, óvja vagyonuk biztonságát. Aki ma dolgozik, annak uniószerte az egyik legalacsonyabb, csupán 15 százaléknyi személyi jövedelemadóval kell számolnia – kezdte az államtitkár, majd azzal folytatta, hogy az első házasságukat megkötők – mintegy állami nászajándékként – összesen százhúszezer forint adókedvezményre szereznek jogot két év alatt.

A szülők havonta egy gyerek után tízezer, kettő után összesen negyvenezer, három vagy több gyereknél gyerekenként 33 ezer forint havi kedvezményt érvényesíthetnek. A négy- vagy többgyerekes anyáknak szja-mentességet garantál a jogszabály – részletezte az államtitkár.

Forrás: MTI, fotó: unsplash

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close