Közélet

TOVÁBBRA IS MAGYARORSZÁGON A LEGOLCSÓBB A VILLAMOS ENERGIA ÉS A FÖLDGÁZ

Az elmúlt három évben hazánkban a lakossági fogyasztók földgáz átlagára harminckét, a villamos energia tizenhat hónapon keresztül volt a legolcsóbb az európai uniós országok közül. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleményéből kiderült, 2021 januárjában is Magyarországon (Budapesten) kellett a legkevesebbet fizetni a háztartásoknak az energiahordozókért. Energiaadó továbbra sem terheli a háztartásokat.

A MEKH nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint a magyar fővárosban a lakossági fogyasztók földgáz átlagára 2,82 eurócent/kWh, a villamos energia átlagára 10,43 eurócent/kWh volt 2021 első havában. Vásárlóerő-paritáson mérve a villamos energia átlagára Budapesten 0,176 PPS/kWh, a földgázé pedig 0,047 PPS/kWh volt az egyetemes szolgáltatás keretében.

Továbbra is a svéd fővárosban kell a legtöbbet fizetni a földgázért, ami a hazai ár 8,2-szerese. Bécsben 2,6-szor, Pozsonyban pedig 1,6-szor kellett többet fizetniük a háztartásoknak a gázért a budapesti árakhoz képest a januári fűtési időszakban. A villamos energia ára Berlinben volt a legmagasabb – a budapesti ár 3,25-szörösét kérték el a szolgáltatók –, Bécsben 2,1-szeres, Pozsonyban pedig 1,7-szeres volt a lakossági villany ára a budapestihez képest.

A végfelhasználói árinformációkat az alkalmazott módszertan szerint – az osztrák szabályozó hatóság, az E-Control és a MEKH által megbízott cég – a finn VaasaETT gyűjti össze az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva.

Forrás:origo.hu fotó:pestisracok.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close