Közélet

MIT TEGYÉL, HA A MOBIL BELEESETT A VÉCÉBE?

Nagyon kényelmes a telefonunkat a farzsebünkbe tenni, viszont ez nem veszélytelen rá nézve. Egy óvatlan pillanatban azonban simán a wc-be pottyanhat a készülék, és nagyon valószínű, hogy tönkre is megy. Azzal pedig elveszhet benne minden féltve őrzött fénykép, telefonszám, üzenet.

A vízbe esés után az apró lyukakon és réseken keresztül folyamatosan szivárog a víz a telefon belsejébe, a nedvesség pedig károsítja az alkatrészeket. Miután kikapjuk a telefont a vízből, első lépésként ellenőrizzük, hogy kikapcsolódott-e vagy sem. Ha nem, akkor gyorsan kapcsoljuk ki, nehogy zárlatos legyen.

Utána vegyük ki a SIM és memóriakártyát, és töröljük szárazra. Ütögetni és rázogatni nem szabad, mert így a szerkezet azon részeibe is átfolyhat a víz, ahová egyébként nem jutott volna el. Ugyanezért kerülendő a hajszárítózás is, ez utóbbi azért sem jó ötlet, mert a mobil felforrósodik tőle. Inkább papírtörlőt használjunk, vagy jó nedvszívó törlőruhát, amivel letörölhetjük a telefonról, illetve a telefon látható belső felszínéről a vizet.

Ezek után a készüléknek pár nap száradásra van szüksége, ami alatt ne próbáljuk bekapcsolni. A kiszárítás több módon is történhet, egy egyszerű frottírtörölközőre fektetve, vagy akár rizzsel is. Öntsünk rizst egy tálcára, kijelzővel felfelé fektessük rá a telefont, és kissé süllyesszük is el. A rizs nedvszívó képessége néhány nap alatt elszívhatja a nedvességet. Telefonszervizekben lehet kapni nedvszívó tasakot, ezzel is próbálkozhatunk.

Néhány nap, egy hét elteltével eljön a mindent eldöntő kísérlet ideje: rakjuk össze, és kapcsoljuk be a telefont. Ha nem indul el, töltésre sem reagál, akkor nagy valószínűséggel tönkrement. Amennyiben bekapcsol, figyeljük meg a kijelzőt, a hangját, és az alapfunkciókat, kamerát, wifit. A készülék jó esetben a régi, de az is előfordulhat, hogy minimális változást tapasztalhatunk – például a kijelzőn, esetleg a hang tekintetében.

Forrás: femina.hu, fotó: player.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close