KiemeltKözélet

VESZÉLYBE KERÜLHETNEK A CSALÁDOK 2022 UTÁN?

Az elemző szerint a DK gyakran családellenes húrokat penget

Valódi – ugyanakkor hazug, végrehajthatatlan és több esetben a magyar családokat sújtó – kormányprogramot egyedül Gyurcsány Ferencnek kellett összeállítania korábban baloldali részéről, a Demokratikus Koalíció pedig a mai napig gyakran családellenes húrokat penget: 2017-es „Sokak Magyarországa” programjukban a családi adókedvezmény megszüntetését helyezték kilátásba – írja elemzésében Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Hangsúlyozza: Magyarország tíz esztendeje európai, de akár világszintű összevetésben is kiemelkedően sok figyelmet szentel a családoknak. Mint írja, Magyarország a bruttó hazai termék (GDP) öt százalékát fordítja a családokra a költségvetésből, amellyel éllovasoknak számítunk Európában.

A családi adókedvezmény, a négygyermekes anyák szja-mentessége, a családi otthonteremtési kedvezmény, a babaváró támogatás, a jelzáloghitel-elengedés olyan intézkedések, amelyek Nyugat-Európában nem vagy alig ismertek. Pedig az eredmények kedvező képet mutatnak – hívja fel a figyelmet a vezető elemző: 2020-ban 3040-nel több gyermek jött világra, mint 2019-ben.

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője rámutat: Magyarország európai, de akár világszintű összevetésben is kiemelkedően sok figyelmet szentel a családoknak. Azon túl, hogy a családok képviselete kormányzati szinten is biztosított, elmondható, hogy az elmúlt tíz évben egymásra épülő, a szakpolitikai tervezés minden szintjén a családok érdekeit figyelembe vevő népesedési akciótervet hajt végre a kabinet.

Az elemző úgy véli, hogy a baloldal magatartása meglehetősen kiszámítható, legyen szó migrációról, gazdaságpolitikáról, vakcina- és oltásbeszerzésről vagy bármi másról, a családpolitika terén azonban már korábban kiterítették a lapjaikat: a 2020-as költségvetés megszavazásakor a teljes ellenzék a családok támogatása ellen voksolt. Az akkori költségvetési adatok szerint 2010-hez képest több mint két és félszeresére emelkedtek azok a támogatások, amelyek a családoknak szóltak.

Valódi – ugyanakkor hazug, végrehajthatatlan és több esetben a családokat sújtó – kormányprogramot egyedül Gyurcsány Ferencnek kellett összeállítania korábban a baloldal részéről, azonban egykori Fészekrakó programja nem teljesített jól, ami ellen még az a Jakab Péter is felszólalt és tiltakozott Miskolcon, aki év elején végül összefogott a volt kormányfővel – mutat rá Tóth Erik, kijelentve: a DK a mai napig gyakran családellenes húrokat penget, 2017-es Sokak Magyarországa programjukban a családi adókedvezmény megszüntetését helyezték kilátásba.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close