Közélet

PATIKÁBAN IS KAPHATÓ A COVID-19 GYORSTESZT

Kiderült hogy működik!

Már nem csak online rendeléssel, hanem több tatabányai patikában is kapható a COVID–19 gyorsteszt. A kemma utánanézett ennek, és kiderült, hogy a svájci gyártású teszt valóban hozzáférhető már több patikában Komárom-Esztergom megyében is.

A Biosynex egyszer használatos Covid-19 gyorsteszt eddig csak online patikák kínálatában szerepelt. Azt kell tudni róla, hogy a segítségével az ujjbegyből vett vérből azonosíthatóak a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzések. Mindemellett azok számára is hasznos lehet, akik ugyan már megkapták a védőoltást a koronavírus ellen, de szeretnének meggyőződni arról, hogy ténylegesen kialakult-e a védettségük a fertőzéssel szemben.

A Biosynex Autotest Covid–19 gyorsteszt tehát az antitestek jelenlétét tudja kimutatni a vérből. Fontos azonban, hogy mivel a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést nem jelzi. Az eredményre mindösszesen tíz percet kell várni, leolvasással pedig legfeljebb húsz percet lehet. A pontossága megközelíti a száz százalékot, abban az esetben, ha termelődik ellenanyag.

Fekete Ildikó, a Levendula Gyógyszertár vezetője kiemelte: azoknak ajánlja a tesztet, akik nincsenek tisztában fertőződöttségükkel, vagy azoknak, akik betegek voltak, de felépültek. Akiknél már jelentkeztek a tünetek azt javasolja, hogy várjanak tizenhárom napot a tesztelésig, mivel a panaszok megjelenése utáni tizenharmadik napon már kimutatja az IGM-et, ami a korai antitest, illetve az IGG-t is, ami pedig a hosszú távú antitest. Ha negatív eredményt kap a tesztelő annak ellenére, hogy korábban már észlelte magán a tüneteket, az még nem zárja ki azt, hogy nincs Covid–19 fertőzése. Ebben az esetben újra meg kell ismételni a tesztet tizenegy nappal az első alkalom után.

forrás: kemma.hu fotó:24.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close