Gazdaság

TATABÁNYAI VÁLLALKOZÁSOKNAK IS SEGÍTHET AZ ÚJ HITEL

Megjelentek a részletek a kkv-k számára meghirdetett segítségről

A kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről döntött, amelynek lényege, hogy 10 évre 10 millió forint erejéig nulla százalékos hitelt nyújtanak azon kisvállalkozásoknak, akik a koronavírus-járvány miatt pénzügyi segítségre szorulnak. Tegnap friss részletek derültek ki a gyorshitellel kapcsolatban.

A Magyar Közlönyben megjelentek a gyorshitellel kapcsolatos legfrissebb információk:

1. A Kormány arra törekszik, hogy a magyar emberek számára biztosítsa a közösségi védettség eléréshez szükséges mennyiségű oltóanyagot, és ennek eredményeként a koronavírus-járvány terjedésének megelőzéséhez szükséges védelmi korlátozó intézkedéseket – részben vagy egészben – a lehető leghamarabb feloldhassa. A Kormány a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára több támogatást is nyújt.

2. A Kormány a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogram biztosításáról határoz.

3. A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön olyan forgóeszközhitel-konstrukció, amely
a) keretében a felvehető hitelösszeg legfeljebb 10 000 000 forint;
b) bér, járulék, rezsi, működési költség, valamint készlet finanszírozására egyaránt felhasználható;
c) ügyfél által fizetendő éves kamata 0%;
d) futamideje legfeljebb 10 év;
e) törlesztését az adós a hitel folyósítását követően 3 év türelmi idő után kezdi meg.

4. A Kormány a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogram igényelhető keretösszegét 100 000 000 000 forintban határozza meg.

5. A Kormány felhívja a pénzügyminisztert, az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, valamint a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy tegyen javaslatot a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön – az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság lebonyolításában történő – végrehajtási konstrukciójára, a szükséges keretösszeg biztosítására, ezen belül az igénybevételre jogosultak körére, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve.

Az Origo Szakáli István Lorándot, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdászát kérdezte a bejelentett intézkedések hatásairól. „Látjuk már a fényt az alagút végén, így a korlátozások feloldásával párhuzamosan lehetővé kell tenni, hogy azok a vállalkozási kategóriák – elsősorban a kis- és mikrovállalkozások – amelyek akár szektoroktól függetlenül is nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt, képesek legyenek újraindulni, vagy egy magasabb sebességi fokozatba kapcsolni” – mondta el a Századvég vezető közgazdásza.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close