KiemeltKözélet

MENTESSÉG A BÉRLETI DÍJAK ALÓL ÉS ÚJRAINDÍTÁSI GYORSKÖLCSÖN

Kétlépcsős lehet a nyitás Gulyás Gergely szerint

Kétlépcsős nyitás jöhet a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. Ha jók lesznek a számok, megindulhat a korlátozások óvatos, szakaszos lazítása, március elsejétől és április elejétől két fázisú nyitás jöhet – jelentette be Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: remélik, hogy a harmadik hullám elkerülhető lesz, a számok stagnálnak.

Ami az éttermeket illeti: február elseje és május 31. között az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetni állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok után. Gulyás Gergely szerint legitim felvetés az is, hogy kell-e bérleti díjat fizetnie annak, aki nem állami vagy önkormányzati ingatlant bérel. Hozzátette: személyes jogi véleménye szerint nem kell, hiszen az új polgári törvénykönyv alapján ha valakinek – olyan vis maior folytán, mint amilyen a vírushelyzet – ellehetetlenül az a tevékenysége, amire a bérleti jogviszonyt létesítették, joggal vethető fel a bérleti díj nem fizetése. Ugyanakkor jelezte azt is: az ezzel kapcsolatos jogi vitába, ami magánfelek között zajlik, a kormány nem kíván belefolyni.Tízmillió forint erejéig hitelt adnak a kis-és középvállalkozásoknak, három évig nem kell megkezdeni a törlesztést.

Újraindítási gyorskölcsönt kapnak a kkv-k 10 millió forintig, amit három év türelmi idő után kell megkezdeni törleszteni. Az oltást igazoló plasztikkártyáról elmondta: az a védettséget, nem pedig az oltottságot igazolja majd, tehát az is védettnek minősül, aki felépült a vírusból.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close