Közélet

ÍGY KÉSZÍTHETJÜK FEL GYEREKÜNKET A PÉNZÜGYEK KEZELÉSÉRE!

Sok dolgok megtanítanak a gyerekeknek az iskolában, azonban nem mindenre készítik fel őket. Szülőként a gyermekünk a legfontosabb számunkra, így sok tapasztalatot szeretnénk nekik átadni. Ilyenek például a pénzügyek is.

Fontos, hogy bíztassuk a gyerekeinket, kezdjenek el spórolni. Sosincs túl korán ahhoz, hogy a havi járandóságunkból eltegyünk egy kicsit a biztonság kedvéért, vagy esetleg álmaink megvalósítására később. Időben érdemes megértetni velük, hogy ha pénzhez jutnak, akkor nem kell egyből elkölteni.

Gyakoroljuk velük például a költségvetés kezelést, így jobban belelátnak a költekezési folyamatokba. Megmutathatjuk nekik, hogyan számoljuk el a befizetendő csekkeket, és a megmaradt pénzt hogyan osztjuk be, így jobban rálát gyermekünk a későbbiekben.

Sokat segít, ha megtanítjuk őket felelős bankkártya használatra. Egy bizonyos életkortól lehet igényelni bankkártyát, de ne engedjük, hogy gyerekünk rögtön nekimenjen a nagyvilágnak az újdonsült kártyával. Mindenképp tisztázzuk vele a kölcsön fogalmát. Segít, ha adunk nekik egy bizonyos mennyiségű pénzt és megegyezünk velük, hogy egy bizonyos törlesztőrészletet minden hónap végén vissza kell fizetniük.

Tanítsuk meg őket arra, hogy a pénzért meg kell dolgozni. Ez a legjobb módszer, hogy megtanulják mennyit is ér a pénzük!

Forrás:ridikul.hu fotó: fmc.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close