Gazdaság

MEGALAPOZOTTABBAN VÁLASZTHATNAK SZAKMÁT A DIÁKOK

A technikumban két évig, a szakképző iskolában pedig egy évig ismerkednek az ágazatokkal a diákok. Először megismerhetik a különböző ágazatokat és szakköröket a szakképzésben résztvevő diákok, csak ezt követően, az ágazati alapvizsga után választhatnak szakmát, így megalapozottabb lehet a döntésük.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára egy interjúban hangsúlyozta, hogy a diákok nem tanulószerződést kötnek az ágazati alapvizsga után a cégekkel, hanem munkaszerződést, így már a tanulmányaik alatt munkabért kaphatnak. A technikusi képzésről elmondta, az öt évig tartó oktatás egyfajta „időgazdálkodást” jelent a gyerekeknek, hiszen egyszerre tudják az érettségit és a szakmát is megszerezni.

Újdonságnak nevezte, hogy a tárca jelenleg az okleveles technikusi képzés bevezetésén dolgozik; már 23 olyan iskola van, amelyek az egyetemekkel szoros kapcsolatban vannak, hogy a tananyag-tartalmakat is összehangolják, így akár rövidített egyetemi képzésre is lesz lehetőség.

Forrás: magyarhirlap.hu, fotó: MH/Hegedüs Róbert

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close