Gazdaság

TUTI TIPPEK AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSHOZ!

A kormány január elsejétől jövő év végéig elérhető otthonfelújítási támogatással segíti a családokat, aminek a mértéke akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás lehet, abban az esetben, ha van legalább egy 25 év alatti gyerek. Az összeg a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, ebben a vállalkozói díjnak és az anyagköltségnek 50-50 százalékban kell szerepelni. Azonban van, amire már a kezdetekor figyelni kell.

Fontos a sorrend, a felújítással kapcsolatos számlákat csak onnantól fogja figyelembe venni a MÁK, amikortól az ingatlannak megvan a használatba vételi engedélye vagy más néven lakhatási engedélye, hatósági engedélye. Továbbá lakcímbejelentésnek is meg kell lennie, csak az azután kiállított számlák érvényesek. Tartózkodási hely címére nem lehet támogatást felvenni.

Új ingatlannál és építkezésnél is az a szabály, hogy ha már megvan a használatba vételi engedély, utána egy éven belül lehet kérni a támogatást. Ez az egyik olyan eset, amikor nem kell, hogy a felújítandó lakásban legalább egy éve rendelkezzenek lakóhellyel az igénylők. Lakhatási engedélyt úgy is lehet kapni, hogy nincs teljesen kész a lakás, például hiányozhat a konyha, vagy a kerítés, a térkő és így tovább. Ezeket a hiányzó elemeket pedig el lehet készíttetni a felújítási támogatás igénybevételével, illetve a konyhába beszerezhető beépíthető konyhai gépek is beszámíthatnak a támogatásba.

Nem kell, hogy a 25 éven aluli gyerek tanuló legyen, viszont az fontos, hogy legalább egy éve ő is arra a címre legyen bejelentve. Kivéve, ha egy éven belüli újonnan vásárolt, épített ingatlanról van szó, akkor csak lakcímbejelentésre van szükség, mielőtt elkezdik gyűjteni a számlákat.

Forrás: 24.hu, fotó: parameter.sk

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close