Közélet

ÓVJUK MEG SZEMÉLYES ADATAINKAT!

Figyeljünk oda a jelszó helyes megválasztására is!

Az Európai Tanács kezdeményezésére 2007 óta minden év január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja, amely adataink védelmére, és az ehhez kapcsolódó ismeretek fontosságára hívja fel a figyelmünket. Az idei világnap mégis más, mint a többi, mivel a vírushelyzet miatt az életterünk egy jelentős része az online világba tevődött át.

 

A megnövekedett digitális jelenléttel egyenes arányban nőtt a kibertámadások száma is, amelyek során illetéktelen kezekbe kerültek a felhasználók érzékeny adatai. Ahogy egyre több digitális eszköz vesz körül bennünket, érdemes még nagyobb figyelmet szentelnünk az érzékeny adataink védelmére is. A biztonság felé vezető út egyik legfontosabb lépése, hogy tisztában legyünk azokkal a kockázatokkal, amelyekkel az adataink biztonságát veszélyeztethetjük.

 

Az online jelenlétünket érdemes rendszeresen „karbantartanunk”. Javasolt időnként átnéznünk a különböző webes szolgáltatások és közösségi média fiókok biztonsági és adatvédelmi beállításait, mert általában rendszeresen frissítik, bővítik őket. A közösségi oldalakon beállíthatjuk, hogy csak az ismerőseink láthassák a posztjainkat – ha van rá lehetőség, készíthetünk egyedi listákat is, például a tágabb ismerősi és a szűkebb, közeli baráti körünkről. Legyünk saját magunk moderátorai: csak olyan tartalmakat tegyünk közzé, osszunk meg, illetve csak úgy szóljunk hozzá mások posztjaihoz, hogy azok ne hozhassanak minket kínos helyzetbe – még az eredeti környezetből kiragadva sem.

 

Érdemes erős és egyedi jelszavakat beállítanunk, ezek használatával ugyanis nagyban megnehezítjük, hogy illetéktelen személyek feltörjék a fiókjainkat. Ha megnézzük a legrosszabb jelszavak toplistáját, remek példákat találhatunk arra, hogy milyen jelszót ne válasszunk. A 2020-as év legtöbbször használt jelszavai például a pillanatok alatt feltörhető “123456”, “123456789” és a “picture1” voltak. A jelszó hosszát illetően jó, ha tudjuk, hogy jelenleg 12 karakter felett ugrik egy nagyságrendet a feltöréshez szükséges idő.

 

Jól tesszük, ha időnként átnézzük az eszközeinken futó alkalmazásokat, és felülvizsgáljuk, hogy melyek azok, amiket már nem használunk. Fontos, hogy a felesleges alkalmazásokat ne csak eltávolítsuk az eszközről, hanem a hozzá tartozó felhasználói fiókunkat – az összes rólunk tárolt információval együtt – is töröljük az applikációban!

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close