Közélet

63 ÉVE SZABADALMAZTATTÁK A LEGOT

A világ egyik legismertebb játéka egy dán kis családi ácsműhelyből nőtte ki magát globális vállalatóriássá. Ole Kirk Christiansen ácsmester vállalkozását is elérte a nagy gazdasági válság hulláma, a helyi gazdák nem engedhették meg, hogy bútorokat rendeljenek tőle, viszont elkezdett többek között játékokat készíteni. A termékpalettán 1932-ben már 28-féle játék szerepelt, köztük hajó, kocsi, repülőgép és egy hatkerekű busz is.

A vállalkozás olyan sikeresnek bizonyult, hogy két ével később a termékeik legnagyobb részét a játékok tették ki, ekkor érezte úgy, hogy vállalkozásának új, könnyen megjegyezhető nevet kell adnia. A LEGO a dán LEg GOdt- játssz jól összevonása. 1949-ben került piacra az első műanyag játék, amik 1953-ban kapta a LEGO Mursten, vagyis LEGO-téglák nevet.

1958. január 28-án szabadalmaztatták a ma ismert LEGO-téglát, amelyet azóta is úgy gyártanak, hogy a fél évszázados darabok illeszkednek a ma készültekhez. A LEGO kockák jelentős része Nyíregyházán készül, itt gyártják a világon forgalmazott valamennyi DUPLO játékot is.

A világ legnagyobb LEGO-modellje, egy teljes életnagyságú Csillagok háborúja űrvadászgép ötmillió kocka felhasználásával épült, sőt már a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson is raktak össze LEGO-játékot az asztronauták.

Forrás: mult-kor.hu, fotó: theverge.com

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close