Közélet

TATABÁNYA IS PLAZMAGYŰJTÉSI PONT LESZ

Az Országos Vérellátó Szolgálat fejlesztésének köszönhetően jelentősen megnövekszik a koronavírus-fertőzöttek gyógyításához szükséges plazmagyűjtési pontok száma és kapacitása Magyarországon – tette közzé az ovsz.hu a honlapján olvasható cikkben.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, az Operatív Törzs támogatásának eredményeként új készülékeket szerzett be a nemrégiben gyógyult koronavírusos betegektől történő speciális plazmagyűjtéshez. Január második hetében az OVSZ Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központjában is megtörtént az első speciális plazmagyűjtés, amelyet a koronavírus-fertőzésben szenvedő magyar betegek gyógyításához használnak fel.

A következő hetekben minden megyeszékhelyen, így a tatabányai vérellátóban ugyanilyen berendezéseket telepítenek, ezáltal országos lefedettséget biztosítva, a plazmaadás lehetőségét egyszerűbbé, könnyebben hozzáférhetővé téve az alkalmasnak minősült jelentkezők számára.

Az OVSZ hangsúlyozza, hogy jelenleg nemcsak a véradások folyamatosságára van nagy szükség, hanem arra is, hogy minél többen jelentkezzenek plazmadonornak, a speciális vérkészítményre szoruló betegek ellátásának érdekében. Országosan eddig az OVSZ szervezésében 500, az Orthoseráéban 250 speciális plazmaadás történt.

A legközelebbi véradási helyszínekről és időpontokról, továbbá a plazmaadásra való alkalmasság elbírálását szolgáló mintaadás feltételeiről a www.ovsz.hu oldalon lehet tájékozódni!

forrás: ovsz.hu; fotó: hírnavigátor.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close